Duits leren

Online Duitse cursussen

Het volgen van een Duitse opleiding is misschien een erg spannend en leuk vooruitzicht, maar brengt ook de nodige eisen met zich mee. Zo is het namelijk verplicht om aan te tonen dat jij als student het nodige niveau hebt. Doorgaans is dit C1 of C2 en dit is te halen bij onder ander het Goethe-instituut. Mocht je niet bekend zijn met deze toelatingseisen, is het verstandig om van tevoren te informeren bij een bekende instelling. In dit artikel is te lezen wat de bekendste instellingen zijn, met de nodige extra informatie.

Deutsche Welle

De Deutsche Welle is een Duitse omroep, waarbij de website deels gericht is op het opleiden van studenten en overige geïnteresseerden. De site biedt verschillende vormen van het leren van de Duitse taal aan, waaronder het gebruik van video’s en teksten. Niet alleen is hier kennis te vergaren over de taal zelf, maar ook feiten over verschillende steden en hun culturen zijn aanwezig. Bijvoorbeeld de Deutsche Nachrichten worden hier voorgelezen.

Goethe

Zoals gezegd is ook het Goethe-instituut een erg bekende instelling voor het volgen van een Duitstalige opleiding. Ook hier vindt men allerlei informatie en spellen die helpen voor het leren van de Duitse taal. Zowel offline als online is het mogelijk om deze informatie te vergaren, waardoor het voor jong en oud een optie is. Daarnaast maken zij ook gebruik van Duitstalige liederen, waarbij naderhand vragen over de songteksten verschijnen. Verder heeft Goethe ook een app ontwikkeld, waardoor nieuwe studenten ook kunnen beginnen met het leren van Duits. 

Slow German

Deze voornamelijk Duitse website is opgezet door een journaliste en biedt volop Duits entertainment, zowel als informatieve weetjes. Zo staan er bijvoorbeeld allerlei podcasts, maar ook Duitstalige muziek en het leren van grammatica en vocabulaire is mogelijk. Daarnaast is het een optie om leermateriaal aan te schaffen, maar ook zonder betalingen is het eenvoudig om urenlang te leren en je te vermaken.

Duitse blogs

Niet alleen helpt het om Duitse instellingen en websites te bezoeken, ook Duitse blogs kunnen je erg van dienst zijn. Hier is het namelijk erg eenvoudig om een bepaald onderwerp te vinden dat jou ligt, waardoor je met plezier deze artikelen leest en er tegelijkertijd van leert. Daarnaast krik je meteen de kennis over andere culturen en gewoonten op. Verder komen ook Duitse spreekwoorden en gezegden aan bod, zodat je niet alleen de grammatica en vocabulaire leert kennen. Vaak staan er ook woordenlijsten bij, zodat het gemakkelijker te lezen is. Een voorbeeld van een dergelijke blog is duitslandinfoblog.nl. Hier zijn allerlei artikelen te vinden over alles wat met Duitsland te maken heeft.