Portugees

PORTUGEES

Het Portugees geldt nog altijd als een wereldtaal en dat komt voornamelijk omdat het in verschillende delen van de wereld wordt gesproken.

In Afrika (Angola, Mozambique), Europa (Portugal, Kaapverdische eilanden, Madeira, de Azoren), Zuid-Amerika (Brazilië) en Azië (Macau en Oost-Timor) spreken meer dan 175 miljoen mensen Portugees als moedertaal.

Bovendien spreken veel volkeren Portugees als tweede taal naast hun eigen regionale taal. In totaal zijn er daarom bijna 200 miljoen mensen die Portugees spreken of begrijpen. Hoewel in landen als Oost-Timor, Angola, Mozambique en zelfs Guinee Bissau en Sao Tomé en Principe het Portugees de officiële landstaal is, spreekt het overgrote deel van de bevolking van die landen een andere, regionale taal. Het belang van het Portugees in die landen slinkt jaarlijks.

De verwantschap met het Spaans is niet alleen taalkundig maar ook historisch. In de 15e eeuw besliste de Paus dat de wereld verdeeld moest worden in een Portugees sprekend en een Spaans sprekend deel. Spanje en Portugal waren in die tijd de twee voornaamste koloniale grootmachten. Het gevolg van die pauselijke beslissing is dat in Zuid-Amerika nog steeds Portugees (oostelijk deel: Brazilië) en Spaans (westelijk deel: van Mexico tot aan Argentinië) wordt gesproken, al is de grens tussen die talen in de loop der eeuwen steeds verlegd.